Vaak werd mij gevraagd hoe ik tot het butlerschap ben gekomen. Velen dachten dat butlers iets van het verleden waren. Maar in feite is de kunst van het butlerschap in opkomst. Dit heeft verschillende redenen, maar degene die steeds terugkomt, is de show “Downton Abbey”. De serie, die een klassiek Brits huishouden met een duidelijke hiërarchie van ‘boven’ en ‘beneden’ laat zien, gaat over een Britse lord en zijn familie, maar vooral over de bedienden en butlers die voor hen zorgen. Het heeft veel mensen de afgelopen 9 jaar geïnspireerd om terug te keren naar het traditionele beroep en het hebben van een butler tot een symbool van status gemaakt.
Ik werkte in het iconische Savoy hotel in Londen als Chef de Rang. Mijn verantwoordelijkheden waren onder andere het zorgen voor een gedeelte in het restaurant en ervoor zorgen dat elke gast naar de hoogste standaard werd verzorgd. In een restaurant heb je slechts beperkte tijd met elke gast, wat iets was dat ik echt zonde vond. Ik genoot er altijd van om iedereen te leren kennen en mijn service aan te passen aan het individu in plaats van te werken volgens een algemene procedure. Mijn manager pikte dit op en bood me na verloop van tijd de mogelijkheid om te solliciteren naar de butler academy binnen het hotel. Het hotel heeft een zeer gerenommeerd butler programma dat internationaal bekend staat om zijn onberispelijke normen en premium training.
Het was een sollicitatie zoals elke andere en ik stuurde mijn cv in en werd uitgenodigd voor een persoonlijk interview met de trainer en de hoofdbutler van het hotel. Direct na het interview werd ik geïnformeerd dat ik was toegelaten tot de academie. De academie zou een cursus van één jaar zijn waarbij we eens per maand samen zouden komen voor praktische training. Naast de praktische training zouden we wekelijkse opdrachten hebben die we moesten indienen ter beoordeling. Het is onmogelijk om een butler een volledige training te geven, aangezien een butler kennis moet hebben over elk onderwerp. Je kunt je voorstellen dat de training behoorlijk uitgebreid was. Enkele van de onderwerpen die aan bod kwamen, waren voedsel- en dranken service en kennis, wardrobe management, bloemschikken, ontbijt/lunch/diner service, culturele etiquette, zakelijke etiquette, sigaren, strik- en stropdas knopen, enzovoort.
Aan het einde van het jaar zou er een grote opdracht zijn die al deze onderwerpen in de praktijk zou behandelen. Het was een rollenspel waarbij je de hoofdbutler van een privé woning was die een bruiloftsfeest voor 100 gasten organiseerde. Je zou verantwoordelijk zijn voor het huishouden van het landgoed, de service van het feest, de voorbereiding vooraf en het opruimen achteraf. Bij succes zou je slagen voor je diploma, waar ik trots op kan zeggen dat ik met lof ben geslaagd.
Nadat ik mijn diploma had behaald, was ik verheugd om me aan te melden bij het butler team van het hotel. Een maand lang verbleef ik in de schaduw van de ervaren butlers onder toezicht van de hoofdbutler die me deze kans had gegeven. Ik ben hen voor altijd dankbaar voor alles wat ze me hebben geleerd, omdat ik echt geloofde dat ik in een nieuwe en verbeterde versie van mezelf was veranderd. Nadat de maand voorbij was, lieten ze me zelfstandig mijn taken uitvoeren en vertrouwden ze erop dat ik alles wat ik had geleerd in de praktijk zou brengen bij onze betalende gasten. Een verantwoordelijkheid die ik met veel plezier en trots mijn eigen heb gemaakt.
